KOME JE NAMIJENJENA?

Posturalna terapija namijenjena je svima koji imaju problema u sustavu za pokretanje bez obzira na dob i simptome, a spremni su prihvatiti odgovornost za svoje tijelo i zdravlje te uzrok boli riješiti uz pomoć jednostavnog programa vježbanja koji se sastoji od laganih pokreta i istezanja. Posturalna terapija pomoći će vam kod boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava.

Prilagođena i pripremljena za sportaše, rekreativce i profesionalce, koji se bore sa posljedicama sportskih ozljeda, ili jednostavno žele poboljšati svoje tjelesne sposobnosti.

ŠTO SU POSTURALNE VJEŽBE?

Posturalne vježbe su posebno osmišljeni pokreti i položaji kojima se vraća mišićna funkcionalnost i osnovni noseći zglobovi dovode u neutralan anatomski položaj. Time se uspostavlja mišićna funkcija, povezuju kinetički lanci, rasterećuje tijelo i smanjuju bolovi.

Posturalne vježbe određuje se individualno za svaku osobu ovisno o simptomima, disfunkcijama, vremenu koje osoba može odvojiti za vježbanje itd. Svaka vježba veže se jedna na drugu pripremajući tijelo za slijedeću vježbu, a vježbe se mijenjaju ovisno o napretku i promjeni stanja. Tako se osoba uči kako postati majstor za svoje tijelo i koristiti vježbe kao alate za popravak.

Mi ćemo vas poslušati. Objasniti vam zašto. Proširiti vašu percepciju. I naučiti vas kako samostalno, pod svojim uvjetima, riješiti problem.

KAKO FUNKCIONIRA?

Posturalna terapija se temelji na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela, a glavni uzrok boli i problema je odstupanje osnovnih nosećih zglobova od neutralnog anatomskog položaja.

Mišići drže kosti, određuju položaj kostiju i stvaraju pokret! Danas ovisimo o modernom transportu, tehnologiji i automatiziranim radnjama. Posljedica toga je nedovoljno stimulansa koje primamo kroz pokret koji nam omogućuju održavanje cjelokupnog sustava. Nedostatak pokreta razvija disfunkcionalnosti koje dovode do javljanja boli, ograničenog pokreta i promjenu posture tijela.

RAZLIKA OD DRUGIH METODA?

Tretiranje tijela kao cjeline osnovna je razlika između posturalne terapije i drugih stilova i tehnika vježbanja. Sustav za pokretanje povezan je od glave do stopala, pa tako mišići s lijeve strane tijela moraju slušati one s desne strane. Isto tako, oni s prednje strane moraju surađivati s mišićima na stražnjoj strani tijela. To nazivamo mišićno-koštanom ravnotežom. Ukoliko je ona narušena javljaju se disfunkcije, problemi u mehanici, promjena položaja zglobova, što se na kraju očituje kao bol.

Druga velika razlika je potpuno individualan pristup. Terapeut će kroz niz testova, provjere opsega pokreta, posturi tijela odrediti koje su vježbe najprikladnije.


RECENZIRA: prof. dr. sc. Dubravka Ciliga

Ispravljanje lošeg držanja predstavlja vidljivu aktivnost koja se odvija između pojedinih dijelova tijela pri čemu je posturalna terapija jedan od novijih pristupa u Hrvatskoj. Sasvim slučajno došla sam u kontakt s posturalnim terapeutom (magistar kineziologije) koji mi je vrlo detaljno opisao i približio postupak. Moram priznati da se pojavila nevjerica, skeptičnost koja je vrlo brzo bila otklonjena onog trena kada sam pristupila samom tretmanu. Tretman je za mene bio potpuno nova spoznaja u smislu da tako jednostavni pokreti mogu već u prvom tretmanu izazvati vrlo značajne promjene na ljudskom organizmu.

Bitno je naglasiti jedan kontrapunkt; vježbe su na prvi pogled vrlo jednostavne, ali od korisnika zahtijevaju maksimalnu koncentraciju prilikom izvođenja.

Vježbe ne iziskuju posebno poznavanje motoričkih sposobnosti i vještina. Njihova vrijednost je u tome da prilikom izvođenja ne treba posebno prilagođen prostor, a korisnik može sam izraditi pojedina pomagala (jastuci). Terapeut za vrijeme izvođenja programa ima vrlo značajnu ulogu tako da mogu reći da je najkvalitetnije izvoditi vježbe uz prisutnost terapeuta koji u svakom trenutku vizualno i taktilno ispravlja neispravan položaj korisnika. Također je bitan način izvođenja koji se sastoji u izdržajima određenog položaja što nije karakteristično za ostale oblike terapeutskih procedura.

Posturalna terapija ima važnu ulogu kako kod sportaša koji su naprasno završili sportsku karijeru ili koji su imali normalni silazni tijek, tako i kod osoba koje nikad nisu bile uključene u kineziološke aktivnosti.

Tretman je za mene bio potpuno nova spoznaja u smislu da tako jednostavni pokreti mogu već u prvom tretmanu izazvati vrlo značajne promjene na ljudskom organizmu.