Pokretom do zdravlja

Seminari

Naučite koristiti Egoscue metodu, prepoznati disfunkcije, analizirati posturu i primjenjivati korektivne vježbeNADOLAZEĆI SEMINARI

Stupanj Datum Mjesto Adresa
Početni 11. i 12. studeni Zagreb Šenoina 27/2


O SEMINARIMA

Seminari posturalne terapije ulaze duboko u fiziologiju sustava za pokretanje i uče vas kako reprogramirati autonomni živčani sustav koji djeluje kao autopilot ljudskom tijelu. Temelje se na osnovama anatomije i fiziologije ljudskog tijela i objašnjavaju jednostavne korektivne vježbe za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj i ispravljanje mišićne funkcije zapisane u središnjem živčanom sustavu.

Naučiti ćemo vas kako razmišljati poput Leonarda da Vincija i promatrati ljudsko tijelo kao cjelinu, a simptome boli tretirati kao posljedice odstupanja u posturi. Naučiti ćemo vas kako čitati formu ljudskog tijela, otkriti mišićne disfunkcije, kompenzacije i nepravilnu mehaniku, a zatim vam pokazati put i alate za korekciju mišićne funkciju i vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj.

ZA KOGA SU?

Namijenjeni su za sve koji žele shvatiti i prepoznati svoje probleme ili probleme svojih klijenata, te si/im pomoći u postizanju pravilne posture (forme) i otklanjanju neželjenih simptoma prouzrokovanih lošom posturom. Polaznik seminara treba biti fizički aktivan i imati iskustva iz područja tjelesne kulture. Za početni seminar nije nužno predznanje iz posturalne metodologije.

Predznanje iz anatomije, fiziologije, kineziologije, biomehanike, fizioterapije ili drugih tehnika vježbanja pomoći će vam da lakše shvatite posturalnu terapiju. Znanje koje se stječe kroz seminare unapređuje individualni rad s klijentima i nudi konkretna rješenja za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj, može se koristiti osobno, te kombinirati s drugim terapeutskim tehnikama i treninzima.


CIJENA I PRIJAVE

Kotizacija po seminaru iznosi 305 €. Plaćanje je avansno, podaci za uplatu nalaze se u prijavnici. Ponudu na popust za više polaznika seminara možete zatražiti na email adresu navedenu u prijavnici.

PRIJAVNICA ZA SEMINAR

NAUČITI ĆE TE:

Funkcionalna anatomija

Da biste dublje shvatili kako funkcionira sustav za pokretanje potrebno je poznavati njegovu anatomsku građu i fiziologiju. Promatrati ćemo ljudsko tijelo kao cjelinu i kako odnos između kostiju, mišića i živčanog sustava stvara pokret, određuje položaj zglobovima i tvori posturu ljudskog tijela. U ovom koraku naučiti ćete kako izgleda potpuno funkcionalno tijelo s pravilnom posturom i nosećim zglobovima u neutralnom anatomskom položaju. Što budete imali više znanja o građi i funkciji sustava za pokretanje lakše ćete shvatiti kako nastaju disfunckije i manifestiraju se u posturi i pokretima.

Disfunkcije i odstupanja posture

Zašto tijelo postaje disfunkcionalo i kako to utječe na posturu tijela? Koje se disfunkcionalnosit javljaju i što se događa s mišićima i kostima. U ovom koraku naučiti će te tehniku analiziranja posture, bilježiti njezino stanje, vizualno prepoznati disfunkcije i donijeti zaključke kako se to odražava na mišićno-koštani odnos te koji problemi i simptomi mogu nastati. Kada usvojite ovo znanje dovoljno će vam biti promatrati osobu kako se kreće ili održava određeni položaj da biste shvatili kako funkcionira njegova postura i da li postoje disfunkcije.

Korektivne vježbe

Posturalna terapija je aktivni proces u kojem se korektivne vježbe koriste za vraćanje tijela u neutralan anatomski položaj. Naučiti ćemo vas trideset osnovnih korektivnih vježbi koje služe za to. Shvatiti će te kako tjelesni položaji i pokreti ciljano aktiviraju određene mišićne skupine i potiču promjenu položaja zglobova. Detaljnim objašnjenjima posturalnih vježbi naučiti će te koje korektivne vježbe koristiti za određene disfunkcije, kako ih pravilno vježbati te kako će njihovo izvođenje utjecati na posturu tijela.

Izrada programa vježbi

Posturalne vježbe određuju se individualno što je osnovna razlika od grupnih i već predviđenih vježbi za određene simptome. Posturalne vježbe nadovezuju se jedna na drugu što povećava njihovu efikasnost. Naučiti ćemo vas kojim koracima se voditi pri tome, što je potrebno postići da biste tijelo vratili u neutralan anatomski položaj i kako za pojedinu osobu izraditi individualni program vježbi. U ovom koraku shvatiti će te da su 'core' vježbe samo jedan od koraka prema funkcionalnosti i pravilnoj posturi. Osim toga potrebno je postići simetriju i stabilizaciju nosećih zglobova, te tijelo održati u pravilnoj formi.

KRATKI PROGRAM POČETNOG SEMINARA

1. DAN
09:30 - 10.00
Upoznavanje polaznika
10:00 - 13.00
Osnove posturalne terapije
(postura tijela, sustava za pokretanje, posturalni mišići)
13:00 - 14.00
Pauza, slobodno vrijeme za odmor i ručak
14:00 - 17:00
Odstupanja posture i disfunkcije
(terminologija i razvijanje disfunkcija, analiza posture)
2. DAN
09:30 - 10.00
Okupljanje polaznika
10:00 - 13.00
Korektivne vježbe
(položaji tijela u prostoru, 30 korektivnih vježbi)
13:00 - 14.00
Pauza, slobodno vrijeme za odmor i ručak
14:00 - 17:00
Izrada programa za vježbanje
(osnovni koraci, primjeri iz prakse)

Naučiti ćemo vas kako razmišljati poput Leonarda da Vincija i promatrati ljudsko tijelo kao cjelinu