Bol u koljenima - unutarnja rotacija i torzija

  Datum: 11 Oct 2016        Piše: Vjenceslav Svoboda


Bolovi u koljenima učestala su pojava kod mlađih osoba i adolescenata. Kada koriste javni prijevoz, tramvaj ili autobus, glavni cilj im je da pronađu slobodno mjesto za sjesti. Kada sjednu konačno su na sigurnom mjestu. Da bi utvrdili svoj položaj gledaju u ekran mobitela, slušaju glazbu preko slušalica ili okrenu glavu prema prozoru. Tako ignoriraju predatorske poglede starijih osoba koje im žele oteti sjedalo.

Njihova stražnjica, zbog nesposobnosti sustava za pokretanje da ih drži uspravno, mora biti u kontaktu s nekom površinom. Gledajući ih, sjetim se svojih ludih noćnih provoda kada sam se s prijateljem Željkom vraćao u jutarnjim satima kući. Umorni, opijeni i omamljeni teturali samo pustim gradom želeći što prije doći svako svojoj kući i baciti se u krevet. No, sa Željkom nije bilo lako. Svaki put kada bi ugledao klupu, stepenice ili neko povišenje pogodno za sjesti krenio bi prema tamo. Ja bih vikao: „Željko idemo dalje!“, dok bi on odgovarao: „Ali samo da mi guza takne tlo“. Vukao sam ga prema naprijed, jer znao sam da ako stanemo gotovo je.

Danas mladima stražnjca uvijek mora biti u kontaktu sa površinom za sjedenje. Stolica, fotelja, klupa, krevet, kauč, ne biraju. Dok sjede u kafićima sve češće se može vidjeti kako podižu i stopala na stolice, pa praktično više ni ne sjede nego čuče. Želja za sjedenjem javlja se zbog slabosti i nesposobnosti sustava za pokretanje da održi tijelo uspravno. U to su uključena i koljena, a kako funkcioniraju tako i izgledaju.

Koljena mladih osoba izgledaju kao da bi svaki tren mogla popustiti i slomiti se pod težinom tijela. Njihova koljena toliko su krhka kao kanarinci koje su nosili rudari za otkrivanje plina. Mala količina plina za kanarince bila bi odmah kobna što bi dalo znak rudarima da bježe van. Isto tako, za današnje momke i djevojke, mala količina pokreta i aktivnosti može biti veliki problem za njihova koljena.

Osnovni problem kod njihovih koljena je položaj. Zglob koljena nije u neutralnom položaju nego su koljena rotirana prema unutra dok su stopala rotirana prema van. Gotovo zvuči nemoguće, ali istina je. To ukazuje na slabost i pasivnost osnovnih pokretača kukova koji su ujedino i vanjski rotori koljena. Budući da oni ne rade ili ne stvaraju dovoljno tenzije da rotiraju koljena prema van, koljena odvlače unutarnji rotori. Zdjelica je tako slaba, nestabilna i ne pruža dovoljno podrške kralježnici da se održi uspravno, pa ju odvlači u fleksiju.

Kada vam je tijelo u takvoj mišićno-koštanoj konfiguraciji stajanje je živa muka, pa čak i dugotrajno sjedenje u kinu ili u automobilu postaje bolno za koljena, jer bez aktivnosti vanjskih rotora koljena se sve više i više rotiraju prema unutra.

Koljena rotirana prema unutra lako je primijetiti kod djevojaka koje vole nositi moderne uske traperice. Želja im je istaknuti atribute, ali nisu svjesne da tako ističu svoja krhka koljena lako primijetna u njima. Dok koračaju jasno je vidljivo kako su koljena rotirana prema unutra dok su im stopala rotirana prema van, a najčešće im težina pada na unutarnji rub stopala, stoga imaju potpuno ravna stopala bez luka. Ukoliko i vi imate mladu kćer svakako obratite pažnju na položaj njezinih koljena i preduhitrite bol.