Dobre vijesti za loša koljena

  Datum: 11 Oct 2016        Piše: Vjenceslav Svoboda


I kod nas su novine, časopisi i drugi mediji otkrili bolna koljena. Odlična tema za članak kako su naša koljena ranjiva, sklona ozljedama i slaba karika u ljudskom tijelu. Najčešće je u takvu priču uključen popularni sportaš ili medijska osoba te stručnjak koji će znanstveno potvrditi oštećenje strukture koljena. Pojasniti će kako su određene tjelesne aktivnosti loše za koljena, a zatim predložiti provođenje tretmana.

Priča najčešće zvuči ovako. Popularna osoba prenijeti će svoje svjedočanstvo, primjerice nogometaš: „Zbog velikih bolova u desnom koljenu bio sam primoran prekinuti uspješnu sezonu. Ozljeda se dogodila dok sam bio u punom trku s loptom u nogama kada me odjednom presjekla strašna bol sa stražnje strane koljena. Na nosilima su me iznijeli s terena. Fizioterapeut je odmah pretpostavio da se radi o ozbiljnijoj ozljedi što je potvrdila i magnetska rezonanca. Utvrđeno je napuknuće kolateralnih ligamenata u desnom koljenu.“ U ostatku teksta pisati će kako se nakon toga igrač podvrgnuo operaciji u privatnoj klinici kod poznatog liječnika i bit će odsutan više mjeseci s terena.

Neki su sportaši bili toliko puta podvrgnuti operacijama koljena da se nemaju razloga hvaliti njihovom brojnošću. Njima je to kao servis na automobilu poslije određene kilometraže. Malo opće anestezije, koji šaraf, cap-cap i stvar je riješena. Mnogi to doživljavaju kao dio profesionalne karijere i sporta pa su prestali razmišljati o prevenciji. Nakon kirurškog zahvata ponosni su postignutim i s nestrpljenjem čekaju da svoj rezultat predstave medijima.

No, nemaju samo sportaši problema s koljenima. I mnoge pjevače muče bolovi u koljenima. Neki otkazuju turneje, a neki se operacijama pripremaju za nove, pa izjavljuju u intervjuima „poslije operacije opet ću biti onaj pravi“. Vrhunac slijedi kada se na dodjelu nagrada ili javni nastup pojave na štakama. Popularnost i slušanost odmah im poraste. Taj recept koristili su Katy Perry, Taylor Swift, Lady Gaga, Niall Horan iz boy benda One Direction, ali i naše domaće manje poznate zvijezde.

Niti predsjednici država nisu otporni na bolove u koljenu. Mnogi imaju vodu u koljenu što pripisuju povremenim rekreiranjem. Čim malo potrče ili šutnu loptu odmah navire voda. Eto, čak i političari imaju loša koljena bez obzira što sjede u parlamentu, vladi ili svom uredu i čuvaju se od fizičkog rada. Oni svakodnevno ne trče, ne rade čučnjeve s utezima i ne treniraju kickboxing, a opet ih muče koljena.

Ovom nabrajanju dodat ću i balerine. Bol je njihov život, one plešu s lomovima, trpeći nesnosnu bol i izazivaju prokletstvo koje im stalno prijeti. Uvijek ih nešto boli, ali zov pozornice ipak je jači. Jednom sam pokušao objasniti poznatoj balerini zašto je bole koljena i kako da si pomogne. Mislio sam, budući da vježba svaki dan, kako bi u svoj program mogla uključiti par vježbi koje bih joj savjetovao. Ali nije željela ni čuti za to! Uvjeravala me da njezina koljena moraju ostati u bolnom položaju jer će izgubiti sposobnost plesanja.

Koljena ogledala kukova

Naljuti me kada čujem mišljenja da su koljena krhka i sklona ozljedama. Da je to tako prije par tisuća godina ostali bismo bez posla. Izdržala su puzanja, trčanja, skakanja, padanja i sve druge fizičke zahtjeve, a dizajn je jednak danas kao i onda. Koljeno je jednostavan zglob koji obavlja zahtjevan posao, a to je sinkronizacija kukova i skočnih zglobova. Dva zgloba koja se kreću potpuno drugom brzinom imaju različitu snagu i mišićnu opremu. Njihovo spajanje je između ludosti i čiste genijalnosti.

Koljena su građena od četiri kosti: butne kosti (femur), dvije potkoljenične kosti (tibia i fibula) i čašice ili bolje rečeno kapice koljena (patela). Kapica koljena mala je kost u obliku diska koja se slobodno kreće s prednje strane koljena. Drže je tetive jakih mišića, ekstenzije (opružača) koljena. Takav dizajn koljenu daje fleksibilnost koju ograničavaju i stabiliziraju jaki ligamenti koljena, a oni pak povezuju sve strukture.

Koljena trebaju samo jednu stvar - pravilan položaj u donosu na ostale noseće zglobove. Zdrava koljena nalaze se točno ispod kukova, a iznad skočnih zglobova. Sa svojim čašicama usmjerena su prema naprijed i oba izgledaju jednako. Odstupanja je mnogo. Koljena mogu upadati prema unutra, što popularno nazivamo iksice (valgus) ili širiti se prema van, tj. davati oks (varus) formu. Mogu biti rotirana prema van ili prema unutra, savinuta (fleksija) ili otvorena izvan normalnog opsega pokreta (hiperekstenzija). Čak ne moraju biti u istoj visini i strukturalno izgledati jednako.

Položaj koljena kao i svih ostalih nosećih zglobova određuju mišićne strukture, prije svega, mišići. Butna kost (femur) koja sa svoje gornje strane čini zglob kuka, sa donje strane čini zglob koljena. Kukovi i koljena dijele iste mišiće. Gotovo svi mišići koji su zaduženi za koljena spuštaju se iz kukova i zdjelice prema dolje. Mišići stražnjice, prepona, abduktori, aduktori, zadnja loža, kvadricepsi, unutarnji i vanjski rotori sve su to velike mišićne skupine koje kao motori pokreću koljena. Zbog toga bismo mogli reći da su koljena ogledala kukova, jer po položaju koljena možemo točno odrediti položaj kukova.

Koljena nemaju nikakvih problema ako su u pravilnom položaju i u suradnji s kukovima i skočnim zglobovima. Nesreće se ne događaju često, a ako se dogode brzo prolaze. Početna točka za bezbolna koljena je potpuno simetrično tijelo. Da bi bol prestala, zglobovi se moraju vratiti u neutralan položaj. Tako će se uspostaviti mišićno-koštana ravnoteža i bilateralna funkcija. Mišići koji su u ratu jedni s drugima stupiti će u savezništvo i povezati kinetičke lance.

Simptomi disfunkcionalnih koljena mogu biti napetost, ukočenost, slabost, otečenost, nestabilnost i na kraju bol koja može biti prisutna s različitih strana. Kakve god simptome imali provjerite položaj svojih koljena. Stanite ispred ogledala s vidljivim koljenima. Gdje su okrenuta? Jesu li točno iznad stopala? Slijede li stopala smjer koljena? Jesu li u istoj visini; izgledaju li jednako?