Blagajnica hoće ići na bolovanje!

  Datum: 10 Apr 2016        Piše: Vjenceslav Svoboda


Ovaj tekst posvećen je svim blagajnicama i djelatnicama maloprodajnih lanaca za koje nitko ne mari i ne obraća pažnju dok one drže prve linije između blagajni i redova polica sa artiklima. Unatoč tome što u našoj državi ljudi obožavaju odlaziti u šoping centre i mahnito kupovati potrepštine i nepotrepštine, glavni neprijatelji su im djelatnice koje tamo rade. Gospođe sa trajnim ondulacijama na glavi i mlade damice sa modernim sunčanim naočalama bjesomučno čekaju u redu za finalni obračun sa blagajnicom.

Traka neprestano radi, kartice se provlače, vrećice pucaju, a lova se troši. I taman kada se red malo smanji, kolegica sa mesoreznice viče: "Mirjana! Gospodinu treba narezati dvadeset dekagrama suhog vrata!“ Ali u tome svemu, vrijednu blagajnicu nitko ne pita : "Kako vaša leđa i vrat? Zašto vam se vrti u glavi i trnu vam prsti na rukama?“

Njoj je samo jedno u mislima: dočekati pauzu, popiti kavu i zapaliti cigaretu. Baš kao vojnici u rovovima koji koriste nikotin za opuštanje i kofein za dizanje morala. Umjesto da nešto kvalitetno pojede, rehidrira tijelo sa vodom i protegne noge, kuha se kava i pale cigarete na odjelu za prijem robe. Efekt koji se sa time postiže je kratkoročan, a dugoročno čini veliku štetu. Nikotin brže od heroina stiže u mozak i stvara kemijske reakcije koje smanjuju napetost i stvaraju osjećaj zadovoljstva. Uvlačenjem dima u pluća smanjuje se količina kisika koja dospjeva u krvotok, dok se štetne tvari talože i uništavaju plućno tkivo. Kofein je moćan stimulans koji remeti rad metabolizma, "nabrijava“ nervni sustav i djeluje kao diuretik, što samo povećava nedostatak vode u organizmu.

METABOLIZAM

Metabolizam je sposobnost tijela da stvara i iskorištava energiju. Kroz kemijske procese izmjenjuju se tvari u organizmu. Ti procesi omogućuju organizmu da raste, da se razmnožava, da održava svoju strukturu i reagira na okolinu. Što se brže kreću molekule brži je metabolizam. Što je brži metabolizam, ljudsko tijelo je zdravije.
Pred kraj pauze dolazi šefica i viče kako treba popuniti police, zaprimiti ambalažu i presložiti trgovinu po novom planogramu. Poslodavca zanima samo profit i nije ga briga što u trgovini ima manjak radne snage. On nije socijalno osjetljiv i ne mari za zdravlje svojih djelatnica. Nemoguće je iskoristiti slobodne dane ili otići na godišnji odmor. Što drugo preostaje blagajnici koju bole leđa, kojoj pucaju diskovi, trnu ruke i ima vrtoglavicu nego da ode k lječniku i zatraži bolovanje.

Kako promjeniti stvar?

Vjerovatno ste vidjeli reklamu za popularnu marku baterija u kojoj su prikazana dva plišana zeca. Jedan radi na obične baterije, a drugi radi na baterije koje se reklamiraju i imaju svojstva dužeg rada. Naravno, na komičan način uvijek pobjedi zec koji se pogoni na reklamirajuće baterije. Simpatični roza zec postao je simbol kvalitetne i dugotrajne energije.

I vi isto možete povećati svoju količinu energije! Ovo su tri najjednostavnija načina kako to ostvariti. Prvo, postepeno smanjite i prestanite pušiti. O štetnosti pušenja glupo je i govoriti. Da li ste primjetili da na kutiji piše: "pušenje ubija“? Drugo, smanjite unos kave i povećajte unos vode. Dvije šalice kave na dan su OK, sve ostalo je previše. Pod vodu se ne ubrajaju sokovi, čajevi, juhe itd. Da bi povećali stvaranje energije vaše tijelo mora biti optimalno hidrirano. Treće, povećajte fizičku aktivnost umjerenog intenziteta.

Znam da vas boli! Za bol u leđima koristite neke od vježbi sa naše web stranice, a samo za blagajnice specijalno su osmišljene tri vježbe koje se nalaze u nastavku. Uz te vježbe osjetiti će te svoje nedostatke, one će vam otvoriti oči da shvatite koliko ste disfunkcionalni. Kada ih savladate, rad na blagajni, kucanje računa, rasturanje paleta, nošenje i podizanje robe postat će vam lakše, a razina vaše energije će porasti.