Stopala - što nam govore?

  Datum: 08 Apr 2015        Piše: Vjenceslav Svoboda


Niti jedan dio tijela ne sudjeluje u kozmetičko-dekorativno-ortopedskoj industriji u koju se slijevaju milijarde eura, kao što to čine – stopala! Osbno na svoja stopala trošimo mnogo novaca i vremena, kako bi im pružili udobnost, njegu ili ih učinili više seksi. I kada se naša vrijedna stopla 'slome' ponovno se okrećemo novoj industriji zaduženoj za pomoć putem uložaka za obuću, umetaka, ortoza, operacija ili drugih skupih mjera.

Iako mnogi tvrde suprotno, okarakteziravši naša stopala kao lomljiva i slaba, dizajn stopala pokazuje nešto drugo - snagu i fleksibilnost koju stvaraju dva jednostavna luka i tvore formu i osnovne funkcije naših stopala. Zdrava stopala ravnomjerno nose težinu tijela, fleksibina su i mogu se prilagođavati različitim terenima, a za to im nije potrebna specijalno dizajnirana obuća sa zračnim jastucima i amortizerima, kao da su dio autoindustrije.

Da pojasnim što znače zdrava - funkcionalna stopala. To su stopala koja su usmjerena prema naprijed, oba jednako. Zamislimo da su stopala kazaljke na satu, koje kreću od sredine skočnog zgloba do razmaka između prvog i drugog prsta od palca. Na koliko sati pokazuju kazaljke? Funkcionalana stopala pokazuju na 12 sati, oba! Pokušajte tako namjestiti stopala. Čudno vam je? Gdje osjetite tu „čudnost“? U listovima, zadnjoj loži, donjem dijelu leđa? Ne bojte se, taj osjećaj proizvode vaši mišići, koji su došli u novi položaj. Vaša stopala su sada u neutralnom anatomskom položaju. Što vam se više čini da je ovaj položaj neprirodniji i nezgodniji, to je disfunkcija jača.

Disfunkcionalna stopala izrazito su nestabilna, sklona ozljedama. Nosećim zglobovima (skočnim zglobovima, koljenima, kukovima i ramenima) ne mogu pružiti čvrstu platformu. Posao koji trebaju obaviti stopala moraju odraditi neki drugi dijelovi sustava za pokretanje-tijela, pa dolazi do kompenzacije, dodatnog opterećenja i na kraju boli i bolova. Posljedice disfunkcionalnih stopala su žuljevi, kurje oči, čukljevi, zadebljanje kože, sabijanje prstiju, petni trn, plantarni fascitis, ravna stopala...

Plattfuss ili ravna stopala danas su najčešći pokazatelj disfunkcije. Kada stopalo izgubi svoje lukove, taban sa svojim mišićima, kostima, tetivama i ligamentima udara o tlo. Stopalo gubi amortizirajući mehanizam bez lukova, što znaći da se stoplao direktno sudara sa tlom.

Pojasniti ću vam uz primjer. Dok sam išao u školu moj prijatelj Bane i ja redovno smo igrali nogomet. Bane nije bio brz igrač niti spretan sa loptom, pa je najčešće igrao u obrani. Na sistematskom pregledu koji se provodio u školi rekli su mu da ima ravna stopala i preporučili nošenje ortopedskih uložaka. Kako je odrastao sve je više imao problema sa boli u stopalima i igranje nogometa na igralištu zamjenio je sa igranjem Championship Managera na računalu, a hodanje svakodnevnom vožnjom autom na posao. Simptomi su se privremeno povukli, ali nakon nekog vremena ponovno su se javili, ovaj puta jače. Bane se riješo boli tek kad je shvatio da tijelo funkcionira kao cjelina i da je mjesto boli rijetko kad i izvor problema koji uzrokuju bol. Nakon što je počeo izvoditi vježbe koje su aktivirale pogonske mišiće kukova, bol se povukla.

Glavni uzrok svih bolova i drugih problema sa stopalima je nepravilan kontakt stopala sa tlom. Disfunkcije ne dopuštaju pravilan obrazac spuštanje stopala na tlo: peta - prednji jastučići – prsti. Ovakav obrazac nemoguće je postići ako su stopala rotirana prema van, što se dešava jer tijelo zbog disfunkcija treba veću površinu za održavanje ravnoteže. Prilikom spuštanja stopala težina tijela više pada na vanjski (supinacija) ili unutarnji rub (pronacija) stopala umjesto da je ravnomjerno raspoređena preko cijelog stopala.

Kako se raspoređuje tjelesna težina prilikom hoda jednostavno je provjeriti. Pogledajte đon svoje omiljene obuće. Gdje je najviše izlizan? Mogućnosti je više: možda je više izlizan vanjski ili unutarnji rub ili su najviše izlizane pete. Jesu li su đonovi na obje cipele jednako izlizani? Sve su to pokazatelji kako rade vaša stopla i ostatak tijela kojeg nose.

Pa gdje je onda problem i odakle započeti? Svugdje. Zbog toga je potrebno tijelo tretirati kao cjelinu jer svi noseći zglobovi ovise jedan o drugom i povlače lančane reakcije. Zato se ravna stopala i planatarni fascitis mogu tretirati jednako. Kako je to moguće? Jer su strukture koje su uključene u problem jednake, različiti su samo simptomi, ali vi želite riješiti pravi uzrok, a ne samo posljedične simptome?