Bosonogi Ted

  Datum: 09 Dec 2014        Piše: Vjenceslav Svoboda


Bosonogi Ted, pravim imenom Ted McDonald, četrdesetosomogodišnji je nezavisini atleta rodom iz Seattlea, koji svojim primjerom i radom želi pokazati izvorne ljudske tjelesne kapacitite kroz bosonogo trčanje i ohrabriti druge da čine isto. Bosonog je pretrčao mnoge ultra maratone, uključujući i Copper Canyon ultra maraton.

Sedam godina posvetio je istraživanju Tarahumara indijanca i prakticiranju bosonogog trčanja, kako bi svoje znanje i iskustva mogao prenostiti drugima kroz treniranje. Također održava predavanja kroz koja pojašnjava kako su naša tijela stvorena za trčanje kroz koje dobivamo čisto zadovoljstvo i zdravlje. O njemu je pisao američki publicista i novinar Christopher McDougall u svojoj knjizi 'Rođen da trči', koja je postala svjetski best-seller.

Bosonogi Ted za sebe kaže da je veliki avanturista te preporučuje da svatko osluškuje svoje tijelo, jer je to najbolji način postizanja ravnoteže i svjesnosti. „Ravnoteža nije nešto o čemu moraš razmišnjati, nego stanje u koje moraš doći“, kaže Ted.
Životna priča Bosonogog Teda odavna je prešla Pacifik i proširila se diljem Europe. Dotakla je i industriju, koja je pokrenula proizvodnju posebno dizajnirane sportske obuće, koja postaje sve veći trend među atletama i sportašima.